Často krát sa mi stáva, že nám niečo ostane, nedoje sa a podobne. Veľmi nerada vyhadzujem jedlo, preto mám pre vás zopár rád a tipov, ako to robievam ja, aby sme väčšinu zvyškov spracovali. Zároveň chcem poďakovať mojim sledovateľkám na instagrame, ktoré mi taktiež poslali nejaké nápady.
Mrazte
Vždy sa snažím dokonca navariť o niečo viac, aby som si mohla vyrobiť tzv. hotovky. Keď prídu dni, že sa mi nechce variť, lebo nieje čas, vždy ma takýto nález poteší. Mám preto niekoľko odložených nádob, do ktorých si takto jedlo porcujem, označím a je to. Viete si inak takto aj zamraziť zvyšky vývaru a dochutiť s ním napríklad omáčky.
Ako spracovať prílohy?

Ak vám ostanú zemiaky, ktoré ste uvarili v šupe, viete ich napríklad nakrájať na drobné kocky a opiecť spolu s cibuľkou na masle. Alebo spraviť z nich zemiakové knedle, prípadne zapiecť s nejakou dobrou zeleninou.
V prípade. že vám ostali cestoviny, dajú sa spracovať na ďalších niekoľko spôsobov. Cestoviny s vajíčkom máme na večeru pomerne často. Alebo si môžete spraviť tzv. šunkofleky.
Keď ostane ryža vždy sa z nej dá spraviť následne rizoto, alebo nákyp.
Kompostujte
Zvyšné šupy viete kompostovať. Ak máte dom so záhradou, je to ľahké. Ak ste však bytový, môžete si vyhradiť nádobu, ktorú budete skladovať na balkóne. Na sídliskách je už veľa kompostérov, do ktorých sa dá takýto odpad dávať. Prípadne sa viete spojiť s niekym, kto takýto odpad rád uvíta.
Odkladajte na vývar
Ak neplánujete riešiť predošlý bod. Je možné aj odkladať šupy zo zeleniny a mraziť. Keď ich máte dostatok, môžete ich taktiež vyvariť a polievku potom scediť. Tu je však potrebné zeleninu pred ošúpaním dobre umyť, aby vám medzi zubami nechrumkala.
Zvyšky mäsa
Každý zvyšok sa dobre uchytí v rizote. Alebo odrezky mäsa, kosti a všetok odpad z neho môžete zbierať v mrazničke do jednej nádoby a keď je ich dosť, dajú sa vyvariť. Takto si spolu s predošlým bodom viete doma spraviť vlastné bujóny, ktoré sa dajú taktiež skladovať v mrazničke.
Pomôžu zvieratá
Ak máte zvyšky jedál a viete o niekom v okolí kto má prasiatka, alebo siliepočky, určite sa s nim spojte. Prípadne zvyšky mäsa môžete zamrazovať a takto ich odovzdávať niekomu, kto má psa, alebo mačky.
Zvyšky zeleniny
Ak mi niekedy ostane napríklad paprika, cuketa, rajčina, alebo špenátové listy, zvyknem si kúpiť lístkové cesto, alebo cesto na závin. Zeleninu nakrájam na drobno, pridám nivu, alebo prosciutto a spravím zeleninovú štrúdľu. Takáto dobrota väčšinou do hodiny zmizne.
Alebo zeleninu nakrájajte na drobno, dajte na vrch kuracie plátky, na to prosciutto a na vrch alobal. Pečte asi hodinu. Chute sa prepoja a vy máte na svete vynikajúci obed/ večeru.
Je určite veľa tipov, ako sa dajú zvyšky v kuchyni spracovať. Každý komentár ktorý prinesie ďalšie rady uvítame v komentároch pod článkom.