Hovädzie alebo teľacie mäso je výborné na prípravu mnohých jedál. Nehovoriac o tom že v klasickej kuchyni by nemalo chýbať. Osobne preferujem našu domácu stravu slovenskú na ktorej sme vyrástli aj my. Nakoľko som si však aj vedomá nezdravej stránky tohto stravovania a pustila som do našej kuchyne “trendy”, snažím sa variť troška odľahčene. Isto vám pár konkrétnych receptov uvediem v ďalších článkoch, teraz sa však rovno pustím do inšpirácie ako z jedného kusu hovädzinky pripraviť niekoľko jedál.
Nápady na jedlá z hovädziny
- budem sa opäkovať ale ako vždy je základná možnosť spraviť vývar
- ako som už uviedla pri kuratách, je takisto možnoť pripraviť rizoto, ďalej dať kúsok mäska s kašou a nejakým šalátom
- dobre vyvarené mäsko a vývar z neho spracovávam na prípravu sviečkovej omáčky
- ďalšou možnosťou je spraviť rajčinovú omáčku, ktorú zásadne riedim iba hovädzím vývarom a podávam k nej mäso nakrájané na plátky
- hovädzie mäso vieme podusiť na hrášku, niekedy stačí podusiť aj na mrazenej zelenine (tu radšej využívam teľacie )
- upečte velký flát mäsa a podávajte s batatmi alebo inou chutnou prílohou, výborné je mäso potreté koriandrom
- steaky ( ale tie niesu asi pre deti veľmi vhodné )
…..dalo by sa pokračovať, no toto sú najčastejšie jedlá ktoré ja varím pre svoju rodinu, keď sa dostanem k dobrému kusu mäsa. Verím že aj vy nájdete inšpiráciu. Nieje to nič inovatívne, len niekedy nám nepríde na rozum ani základný recept keď sme v koncoch, tak tu si ich vieme spolu pripomenúť. Dobrú chuť 🙂