Nepoznám človeka, čo toto jedlo nemá rád. Nepoznám gazdinkú, ktorá by si to občas nechcela v kuchyni uľahčiť a urýchliť, preto vám sem dávam tento recept pre nás lenivšie, alebo povedzme to krajšie efektívnejšie.
Čo budeme potrebovať
- 500 g a viac hovädzieho mäsa, či už sviečkovú, alebo nejaký iný kúsok je na vás
- 10 ks stredne veľkej mrkvy
- 5 ks petržlenu
- stredne veľký zeler
- cibuľa
- smotana na varenie
- kyslá smotana
- kryštáľový cukor
- borievky
- tymián
- sladká paprika
- bobkový list
- 2 PL múky ( cca, nemusí byť )
Ako na to?
Na oleji opražíme cibuľku. Po opražení k nej prihodíme kus mäsa a prudko orestujeme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Mäso dáme na bok a k cibuľke nasypeme sladkú papriku, cca 1 kávovú lyžičku. Orestujeme a po krátkom čase pridáme nakrájanú zeleninu na drobno. Krátko orestujeme a zalejeme vodou. Pridáme mäso a borievky, bobkový list, tymián. Dusíme v tlakovom hrnci cca 1 h, v klasickom 2 – 3 h. Po udusení vyberieme mäso a koreniny a rozmixujeme celú zmes. Pridáme 200 ml smotany na varenie do ktorej rozhabarkujeme predtým múku. Prevaríme a na záver pridávame kyslú smotanu, cca 250 ml. Ale môžete aj menej, my ju máme radi kyslejšiu. Dochutíme 1 – 2 čl cukru. Múku dávať nemusíte, ale je dobré potom zliať trošku viac vody a zelenina po rozmixovaní ostáva pekne hustá. Dosolíme. Môžete pridať aj čierne korenie. Ja ho nejak odkedy mám deti nepoužívam. Mäso nakrájam a ja ho vždy dávam naspäť do hrnca, aby ešte nasalo tú chuť.