Menu Zavrieť

Jednoduchý recept na domáce cestoviny/ rezance

Odkedy som mama, snažím sa variť viac poctivo, byť ekonomickejšia a ekologickejšia. Takže čo sa dá, viem a chcem, snažim sa v kuchyni vyrobiť sama. Často sa pri tom inšpirujem našími babičkami, ktoré teda boli vzorom pre zero waste, eko spôsob života. Moja babička spracovávala snáď všetko. Nedávno som sa na Instagrame s vami podelila o pár receptov na zavárané polotovarové omáčky. Dnes sa s vami podelím o asi najjednoduchší recept na domáce rezance. Stačí vám to čo máte doma 🙂 Výroba nieje vôbec ťažká. A o tej chuti ani netreba hovoriť.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 ks vajce
  • trošku vlažnej vody

Postup

Cesto vypracujeme, je dosť tuhé. Ak máte pocit že sa vám ingrediencie neprepájajú, pridajte pokojne ešte trošku vody. Po vypracovaní cesto vyvaľkáme, rozdelíme na tenké pásy a rezance “nasekáme” na tenšie cestoviny. Prípadne sa s tým môžete pohrať a vykrajovať, točiť, alebo ak máte cestovinovač, môžete si vyrobiť cestoviny podľa fantázie. Odporúčam pri vaľkaní a krájaní nešetriť s pomúčením, aby sa vám nelepili a lepšie sa vám s cestom bude pracovať. Cestoviny môžete hneď uvariť, ale keďže cesta je dosť, zvyšok si môžete vysušiť. Ja zvyknem rozložiť na utierku na plech a nechať cca 1 deň uschnúť. Potom presypem do misky vyloženej utierkou a tam ich nechám dobehnúť 3 – 5 dní, podľa veľkosti a vlhkosti doma. Uskladňujem v sklenených fľašiach. Spotrebovávam cca do 3 mesiacov, ale osobne si myslím že vydržia aj dlhšie, len u nás nestihnú. Varím v osolenej vode a po uvarení preplachujem studenou vodou. Dobrú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.