Zvažovala som už nejaký čas zaradiť sem ďalšie recepty z tradičnej kuchyne. Veľa mamičiek totiž začne variť poctivú domácu kuchyňu až keď sa ocitne na materskej. A možno to bude užitočné nielen mamičkám.
Dnes sme si pripravili kôprovú omáčku a ja vás teda naučím, ako ju robím ja. Nič zložité, nič diétne a hlavne rýchle 🙂
Čo budeme potrebovať?
- Kôpor
- 250 ml smotany na varenie, alebo ešte lepšie šľahačkovej smotany
- maslo
- hladkú múku
- mlieko
- kryštálový cukor
- ocot
Ako na to?
V prvom rade vytvoríme zápražku. Rozpustíme cca 50 g masla v hrnci a následne pridáme 1 – 2 lyžičky hladkej múky, tak aby vznikla hustejšia kaša. Trošku popražíme a za stáleho miešania začneme pridávať šľahačkovú smotanu. Necháme prejsť varom, stále rozmiešavame, odporúčam metličkou, aby sa múka pekne zapracovala. Ak omáčka príliš hustne, dorieďujem mliekom. Povaríme cca 5 minút. Potom pridáme kôpor, ja na ňom nešetrím. Dochutíme cca 1 čl cukru a 1/2 lyžičky octu, toto už si nastavte podľa chuti, niekto obľubuje viac na sladko, niekto má rád keď je viac kyslastá. A máme hotovo. Podávam so zemiakmi varenými v šupe a volským okom. Dobrú chuť.