Menu Zavrieť

Kváskovanie, ako na to?

Pôvodne som sa nehcela do toho vôbec púšťať, lebo kváskujem pomerne krátko a na internete je veľmi veľa informácií k tejto téme. Ale keďže nastala situácia vo svete aká nastala mohlo by vám to možno pomôcť, alebo vás to inšpirovať.

Keď som začala ja kváskovať, všetky tie návody, ako na to, mi pripadali veľmi komplikované. často ma to odrádzalo a pripadalo mi to ako hotová veda. Nehovorím, že nieje, ale ja som proste chcela len vedieť ako založiť kvások a čo s tým ďalej. A myslím, že nás je takých viac. Takže sa vám to pokúsim veľmi stručne spísať.

Založenie kvásku

1. týždeň

Potrebujete k tomu ražnú celozrnnú múku a vodu. Nič viac. Do zaváracej fľaše ( väčšej, lebo kvások sa môže rozkokošiť ) si dajte 1 vrchovatú polievkovú lyžicu tejto múky a rovnaký diel vody, cca dve polievkové lyžice. Poriadne rozmiešať. Konzistencia by mala byť približne ako také hustejšie cesto, nie tuhé a nie príliš riedke, taká kašička. Prikryjete viečkom, nezatvárať, len zakryť a necháte pri izbovej teplote kvasiť

Na ďalší deň po cca 24 hodinách kvások dokŕmte. 1 polievková lyžica múky a 2 polievkové lyžice vody. Rozmiešate a len prikryjete. Necháte kvasiť. Takto pokračujte cca 7 – 10 dní, pričom každý den kŕmite. Uvidíte ako vám kvások postupne rastie a reaguje.

2. týždeň

Odoberte z kvásku dve polievkové lyžice do menšej zaváracej fľaše a pridajte dve plievkové lyžice tej istej múky čo doteraz, dolejte vodou tak aby bola hustá kaša, poriadne rozmiešajte a opäť prikryte. Postupne už budete vidieť ako vám kvások krásne začína rásť a bublať. Potom klesne. Zvyšok kvásku spotrebujte napríklad do lievancov alebo vyhodíte. Tony kvásku predsa nebudete skladovať. Tento “nový ” stále držte pri izbovej teplote.

Po 24 hodinách opäť z kvásku odoberte dve polievkové lyžice do čistej zaváracej flaše, dokŕmte dvoma polievkovými lyžicami múky a dolejte vodou. Takto pokračujte celý týždeň. Môžete krásne pozorovať ako vám kvások rastie, bublá a potom zas klesá.

Takto pokračujte celý týždeň.

Kvások je po 14 dňoch hotový.

Môžete ho uskladniť do chladničky, alebo rovno začať piecť prvý chlebík.

Recept je v samostatnom článku, nájdete ho tu https://www.mamapauza.sk/kvaskovy-chlieb-recept/

Starostlivosť o kvások

Kvások sa uskladňuje v chladničke, ja to robím takto:

Keď idem piecť chlieb, dávam do rozkvasu celý kvások a po 12 hodinách pripraveného rozkvasu si vždy odoberiem 2 PL a uskladním v chladniče. Kvások je potom akoby refreshnutý. Odporúčam si však vždy k nemu dávať pripomienku, alebo nádobu, lebo sa mi už pár krát podarilo, že som takmer zabudla z neho odobrať a kvások by som si tým pádom celý zničila.

Keď kvások dlhšie nepoužívam, cca raz za týžden ho vyberiem a nakŕmim 1 polievkovou lyžicou múky a 1-2 PL vody. Vymiešam na hustú kašičku, prikryjem a nechám cca 4 hodiny vonku prekvasiť. Keď vidím, že narástol a tvoria sa v ňom bublinky, uzavriem a vrátim ho do chladničky.

Dôležité: kvások musí byť vždy kŕmený tou istou múkou!!!! Ak odoberáte kvások z rozkvasu, aj rozkvas musí byť z tej istej múky, čiže v našom prípade ražnou celozrnnou. Ak máte v recepte rozkvas z inej múky, kvások pôvodný len domŕmte s múkou z ktorej je a uskladníte.

Dúfam že to bolo pre vás zrozumitelné. Možno sa to zdá na začiatku náročné, ale už pri prvých dňoch budete sledovať ako sa kvások chová a postupne si to celé osvojíte a potom to už také ťažké nebude. Tak smelo do toho. Otázky mi prípadne píšte do kometu 😉

Ak vás kváskovanie chytilo, množstvo receptov nájdete aj v knihe Kváskovanie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.