Či už ste si kvások vypestovali, návod je tu https://www.mamapauza.sk/kvaskovanie-ako-na-to/ , alebo od niekoho odobrali, dopracovali ste sa konečne k receptu. Pečenie kváskového chlebíka je síce náročnejšie na čas, ale chuť naozaj stojí za to. Neverila som, že to môže až takto chutiť, ale naozaj jedine s kváskom má chlieb pečený doma chuť ako pravý chlieb z obchodu. Vlastne ešte o dosť lepšiu 🙂
Čo budeme potrebovať?
Rozkvas
- 2 polievkové lyžice kvásku
- 140 g ražnej celoznnej múky
- 160 g vody
poriadne rozmiešať prikryť fóliou, alebo utierkou a nechať 12 hodín kvasiť (ideál na noc ).
Ráno bude už rozkvas pripravený.
Odoberte z neho dve polievkové lyžice a uzavrite do nádoby a dajte do chladničky. Využijete ho pri ďalšom pečení.
Chlieb
- Hotový rozkvas
- 600 g hladkej pšeničnej múky
- 330 g vody
- 1 čl rasca
- 4 čl soľ
- semienka ľanové, slnečnicové, tekvicové ( podľa preferencií, môžu nemusia byť )
Postup
Cesto vymiesime a necháme v prikrytej nádobe kvasiť 2 hodiny, pričom po prvej hodine poprekladáme ( naťahujeme cesto a stláčame zo severu na juh a z jednej strany na druhú )
Po dvoch hodinách cesto poprekladáme a dáme do múkou vysypanej ošatky, spojom hore. prykryjeme a necháme kvasiť´ďalšie 2 h. Ak nemáte ošátku, využite nejakú misu do ktorej dáte utierku a vysypete ju múkou a prikryjete.
Po 2 hodinách by mal byť chlieb hotový a pripravený. Spoznáte to tak, že keď pichnete prstom do cesta, pekne sa vám vráti naspäť.
Rúru rozohrejte na 230 stupňov. Na spodok dajte nádobu s vodou aby sa spravila
zápara. Dajte dovnútra aj plech nech sa pekne rozpáli. Keď je rúra rozpálená, na papier na pečenie vyklopte chlebík, na vrchu jemne narežte, aby mal kam rásť a nepraskal. Nijak s ním už nemanipulujte a chlebík na papieri dajte do rúry.
Pečieme 15 minút.Chlieb by mal narásť ( prvý môže byť plochejší ale na chuti mu to neuberie ). Po 15 minutách vyberte záparu a pečte ešte cca 30 minút na 180 stupňov.
Sledujte či sa nepripaluje, každá rúra je trošku iná.
Upečený chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.
Nebuďte sklamaný ak bude chlieb ploskejší. Nabudúce už bude určite pekný. Kvások vekom silnie a je lepší a chutnejší.
Ak vám je niečo nejasné, pokojne píšte dole do komentárov.
