Jesenná sezóna začala, tekvice nám dozreli a tak sa môžme tešiť na skvelé dobroty. Jednou z typických polievok pre toto obdobie sa stala hokkaidová polievka. Dlho som hľadala recept, ktorý by nám naozaj chutil. Stále som sa nevedela dopracovať k “plnej” chuti tejto dobroty. Minulí rok sa mi to konečne podarilo a tak vám sem uvádzam môj obľúbený recept, ktorý máme všetci veľmi radi.
Čo budeme potrebovať?
- stredne veľké hokkaido
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká cibuľa
- 4 ks mrkvy
- na ochutenie oregano a soľ, prípadne korenie
Postup
Hokkaido rozkrojíme a vydlabeme vnútro, odkrojíme stopku a spodok. Nešúpeme, len poriadne umyjeme. Nakrájame na väčšie kocky. Položíme na vymastený plech, kam pridáme nakrájanú mrkvu na hrubšie kolieska, cibuľu rozkrojenú na väčšie kúsky a cesnak rozkrojený na polovice. Jeden strúčik odložíme na bok. Dáme piecť do vyhriatej rúry cca na 200 stupňov, na približne 20 minút. Treba aby sa nám pekne všetko opieklo, nepripálilo. ak tak minimálne. Rada na toto používam horkovzdušnú funkciu. Následne všetko preložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby voda bola tesne nad zeleninou, záleží akú hustotu preferujete. Necháme zovrieť a varíme cca 15 minút. Pridáme prelisovaný posledný strúčik cesnaku a povaríme ešte asi 5 – 10 minút. Keď je všetko pekne mäkké, rozmixujeme tyčovým mixérom, dosolíme a dochutíme oreganom. Niekto pridáva na zjemnenie ešte smotanu na varenie. Toto ja nerobím. Podávame s krutónmi, alebo šúpanými tekvicovými semiačkami. Prípadne môžte posypať aj syrom. Podľa fantázie. Dobrú chuť 🙂