Menu Zavrieť

Tradičné medovníky

Čas Vianoc sa blíži a ja by som sa rada s vami podelila o moje najčastejšie Vianočne recepty. Kedže nastáva pomaly adventný čas, ako prvé vždy pripravujem medovníky, aby nám stihli do Vianoc zmäknúť. Tieto však ani po upečení neostávajú veľmi tvrdé a sú chutné okamžite.

Čo budeme potrebovať

  • 400 g hladká múka
  • 250 g práškový cukor
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku, alebo sóda bicarbona
  • 2 čajové lyžičky perníkové korenie
  • 1 menšia čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička kakaa, môžete aj viac ak chcete tmavšie pečivo
  • 20g hera /maslo
  • 150 g med
  • 2 ks vajce
  • štipka citrónovej kôry

Na zdobedie

  • 150 g práškový cukor
  • oddelený bielok od 1 ks vajíčka
  • šťavu z citróna, pár kvapiek (nemusí byť)

Postup

Do múky a cukru vmiešame kypriaci prášok, aby sa nám pravidelne rozložil v ceste. Pridáme zmäknutú heru a ostatné ingrediencie a vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme odpočinúť v chladničke aspoň dve hodiny, ja nechávam aj celú noc. Po vybratí z chladničky necháme cesto trošku povoliť a potom rozvaľkáme na pomúčenom vále, asi na 0,5 cm hrúbku. Vykrajujeme formičkami, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do predohriatej rúry 180 stupňov. V strede pečenia potrieme rozšľahaným bielkom pre lesk koláčikov. Pečieme cca 10 – 12 minút. Po vychladnutí uložíme do dózy alebo krabice a uložíme na chladnejšie tmavé miesto. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.