Čas Vianoc sa blíži a ja by som sa rada s vami podelila o moje najčastejšie Vianočne recepty. Kedže nastáva pomaly adventný čas, ako prvé vždy pripravujem medovníky, aby nám stihli do Vianoc zmäknúť. Tieto však ani po upečení neostávajú veľmi tvrdé a sú chutné okamžite.
Čo budeme potrebovať
- 400 g hladká múka
- 250 g práškový cukor
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku, alebo sóda bicarbona
- 2 čajové lyžičky perníkové korenie
- 1 menšia čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička kakaa, môžete aj viac ak chcete tmavšie pečivo
- 20g hera /maslo
- 150 g med
- 2 ks vajce
- štipka citrónovej kôry
Na zdobedie
- 150 g práškový cukor
- oddelený bielok od 1 ks vajíčka
- šťavu z citróna, pár kvapiek (nemusí byť)

Postup
Do múky a cukru vmiešame kypriaci prášok, aby sa nám pravidelne rozložil v ceste. Pridáme zmäknutú heru a ostatné ingrediencie a vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme odpočinúť v chladničke aspoň dve hodiny, ja nechávam aj celú noc. Po vybratí z chladničky necháme cesto trošku povoliť a potom rozvaľkáme na pomúčenom vále, asi na 0,5 cm hrúbku. Vykrajujeme formičkami, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do predohriatej rúry 180 stupňov. V strede pečenia potrieme rozšľahaným bielkom pre lesk koláčikov. Pečieme cca 10 – 12 minút. Po vychladnutí uložíme do dózy alebo krabice a uložíme na chladnejšie tmavé miesto.